Activiteiten

Tijdens het weekend zijn er verschillende activiteiten te doen:

Hoe het beste zelf op zoek te gaan naar mineralen?Verzamelen van mineralen is voor velen een hobby die hen langs beurzen, musea en winkels brengt om de verzameling uit te breiden met stukken uit verre landen. Voor de mooiste stukken denkt men vaak al aan Amerika, Afrika of Azië. Prachtige mineralen voor in de vitrine, maar vaak zonder echt verhaal of achtergrond. Vaak worden dan ook vragen gesteld: waar komt dat mooie stuk eigenlijk vandaan, kan je zoiets ook zelf vinden en hoe doe je dat dan? Er zijn immers veel mensen die mineralen verzamelen, maar niet zoveel die ze daadwerkelijk zoeken.

Als amateur mineralenzoekers kregen ook wij deze vragen vaak genoeg, wat ons deed nadenken of het niet mogelijk zou zijn om anderen te helpen dit zelf te kunnen doen. Daarnaast merkten dat het vooral de jeugd bleek te zijn die hier wel interesse naar had, maar dat het vinden van dit soort informatie moeilijk was. Zodoende was de oplossing snel gevonden: via het internet en social media kennis en ervaringen over het zelf zoeken naar mineralen op een laagdrempelige manier delen. Met dit concept werd de Minerals Foundation een feit.

Met behulp van twee online platformen, een database met vindplaatsen in heel Europa en een discussie forum, worden voor beginnende mineralenzoekers de belangrijkste vragen beantwoord: waar moet ik naar toe om mineralen te vinden, wat voor materiaal heb ik nodig en waar moet ik op letten als ik ga zoeken. Het vindplaatsen systeem, gebaseerd op Google Maps, bevat duizenden locaties met adresgegevens, mineralen, geologie en bijzonderheden die nodig zijn om goed voorbereid ter plekke te komen. Daarnaast is het discussie forum gekoppeld aan iedere locatie, zodat andere mineralen- verzamelaars en zoekers ervaringen, reisverslagen en laatste informatie met elkaar kunnen delen. Het forum is inmiddels uitgegroeid tot het grootste
kennis- en uitwisselingsplatform rondom mineralogie, met bijna 900 gebruikers.

Op de Internationale Mineralenbeurs in Rijswijk geven Kristian Egberts en Daniel Middel op zaterdag 14 en zondag 15 oktober om 14:00 een lezing waarin zij uitleggen hoe stichting Minerals Foundation beginnende en ervaren verzamelaars helpt om zelf mineralen dichtbij huis te kunnen vinden. Zij doen dit aan de hand van een demonstratie van het vindplaatsen systeem en het discussie forum, gevolgd door reis door Europa langs Polen, Spanje en Zwitserland waar zij zelf meerdere malen hebben gezocht naar mineralen. Jong en oud zijn van harte welkom!

Locatie: Filmzaal / lezing ruimte (bij stands A16/B16)
Datum: 14 oktober en 15 oktober
Aanvang: 14:00
Toegang: Gratis
A16, B16


SteenslijpenZeer leuk voor kinderen! Slijp zelf je steen en leer hoe je deze het beste kunt bewerken. Onder deskundige begeleiding wordt een workshop gegeven, waar de stenen gepolijst worden totdat ze mooi en glanzend zijn. Uiteraard mogen de deelnemers hun bewerkte steen als souvenir mee naar huis nemen.
D06-G07

KristalconsultEr zijn op onze aarde zoveel verschillende mineralen, kristallen en edelstenen beschikbaar gekomen. Voor ons wel meer dan 700 soorten. Om daar een keuze uit te kunnen maken kan best lastig zijn. De verschillende beschrijvingen die kloppen, je gedachten over een bepaalde kleur. Het is je smaak niet of de beschrijving past toch niet helemaal. Je weet wel waar je aan wilt werken maar komt er niet uit. Welke steen past het beste bij mijn probleem? Groeiproces? Of misschien wil je ons liever card blanche geven, dat vinden wij ook leuk om te doen. Hoe gaat het in zijn werk? Er vindt een uitwisseling plaats in energie omdat Cees of Leonieke zich zal afstemmen op jou hulpvraag van dat moment. Wij stemmen af op wat er speelt en ontvangen hier de benodigde informatie om de juiste edelsteen of combinatie aan stenen die er voor nodig zijn om je groeiproces door te maken.
Meer informatie of ben je benieuwd en wil je wel eens zo’n consult beleven? Schrijf je je dan in bij de kraam!
A13

Van ruwe edelsteen tot geslepen diamantAltijd al willen weten hoe een diamant geslepen wordt vanuit een ruwe edelsteen?
Neem dan een kijkje bij deze demonstratie van Lavaplains Edelstenen en Mineralen. Deze demonstratie vind vier keer per dag plaats.
Als je nou denkt na deze demonstratie: dat wil ik ook! Vraag dan naar de mogelijkheden voor het volgen van een facetteer cursus.
A09,B09

Geode KraakserviceDe trend van het moment: Geodes! Ze komen op het web namelijk overal voorbij.
Wat helemaal leuk is: Bij Bokkie’s Geode Kraakservice kan je ze ook nog zelf kraken! Ontdek zelf wat voor edelstenen zich in de bol verborgen schuilen. De bollen zijn in allerlei soorten en maten in speciale prijscategorieën.
Ben je gewoon nieuwsgierig? Kijken mag natuurlijk ook. Tip: zeer geschikt voor kinderen!
C15-E15
micromounts

MicromountsMicromounts zijn kleine stukken gesteente met daarin kleine mineralen. Deze zijn met het blote oog moeilijk te zien, maar door middel van een microscoop kan je ze van heel dichtbij bewonderen. Bekijk en ontdek waarom er wereldwijd tienduizenden verzamelaars wild zijn van de Micromounts.
C17,D17