Gaia Fossielen & Mineralen

Over een lengte van circa 6 meter organiseert Gaia Fossielen & Mineralen elke editie een bijzondere tentoonstelling. De bijzondere vondsten bevinden zich in vitrines met de bijbehorende uitleg. De editie op 3 & 4 oktober 2020 heeft als thema: “Noorwegen”.

Noorwegen

Land van Vikingen, Fjorden en Pegmatieten.
De eerste zijn, gezien hun beruchte geschiedenis, gelukkig naar de geschiedenisboeken verwezen, de tweede zijn in hun soms adembenemende schoonheid nog steeds te bewonderen.
En als derde de pegmatieten. Bij het gros van de vakantiegangers zal dit een onbekend fenomeen zijn, zoniet bij de noeste mineraalverzamelaar.

De meest gangbare opvatting over het ontstaan van Pegmatieten en het onstaan van de vele mineralen (en de soms enorme grote, Veldspaten tot 10 meter, Berylen van bijna een meter, Tourmalijnen van diverse meters lang etc.) is dat de meeste ontstaan zijn als smelt van magmatische oorsprong. Door druk en hoge temperatuur in combinatie met langzame afkoeling zijn de mineralen in zones met een bepaalde temperatuur gekristalliseerd. Tevens zijn door dit fenomeen de extreem grote kristallen ontstaan.

De pegmatieten staan, ondanks hun kleine omvang, bekend om hun mineralen rijkdom en niet alleen dat maar ook de grote van de kristallen spreekt tot de verbeelding. Tevens komen er relatief veel mineralen voor van/met daarin zeldzame aarden zoals Zirconium, Hafnium, Niobium, Lithium, Berylium, Cesium Tantalium etc.

Deze tentoonstelling is mede te danken aan de verzamelijver van Jens Osinga

Mineralenwereld

Tentoonstelling zelf gevonden mineralen uit Zwitserland
Op stand K10 en L10 laten Kristan Egberts en Daniel Middel van stichting Mineralenwereld hun eigen gevonden mineralen uit Zwitserland aan u zien. Ieder jaar maken zijn een meerdaagse excursie naar de verschillende gebieden van Zwitserland, om hier hoog in de bergen te graven naar bergkristal, rookkwarts, fluoriet, calciet, anataas, hematiet, rutiel en vele andere mineralen. Speciaal voor de Mineralenbeurs Rijswijk nemen zij hun meest exclusieve vondsten mee en leggen aan de hand van foto’s en video’s uit hoe het zelf zoeken naar mineralen in zijn werk gaat.