Reinigen en opladen van edelstenen
Af en toe is het natuurlijk nodig je edelstenen schoon te maken. Reinigen van edelstenen kun je op twee hoofdmanieren doen.

Standaard gebruik
Je gebruikt jouw edelstenen puur als sieraad. In dit geval kun je bijvoorbeeld (vet)vlekjes er eenvoudig afwrijven met een zacht doekje (oude theedoek bijvoorbeeld). Wat zachte zeep en lauwwarm mag ook om de steen wat grondiger schoon te maken. Wrijf de steen naderhand goed droog.Deze methode kun je prima gebruiken voor gladde stenen (rond geslepen sieraden, edelsteen figuren).
Met ruwe stenen moet je veel voorzichtiger zijn. Grote kristallen kunnen je eventueel ook met lauwwarm water voorzichtig afspoelen en aan de lucht laten drogen. Zeker niet met een doek wrijven!

Bijzondere kristallen die meer in de categorie ‘ verzamelaars stukken’  vallen, plaats je het beste in een goed afgesloten vitrine om te voorkomen dat ze stoffig en vuil worden. Het schoonmaken van dit soort stenen kun je beste aan een kenner overlaten.

Spiritueel gebruik
Vrijwel alle edelstenen hebben ook spirituele kwaliteiten, dan ga je heel anders te werk.

Zorg dat je de steen reinigt nadat je hem hebt gekocht. In de winkel hebben waarschijnlijk meerdere mensen jouw edelsteen al vastgehad. Energieën van andere mensen wil je sowieso verwijderen, zodat het ècht jouw steen wordt.

Edelstenen kunnen zichtbaar vuil zijn door stof en vingerafdrukken, maar zij kunnen ook energetisch vervuild zijn geraakt. Dat wil zeggen dat door het gebruik de steen energie is kwijtgeraakt en mogelijk ‘slechte’ energie heeft opgenomen.
Stof en ander vuil kun je gemakkelijk verwijderen met een zachte lichtvochtige doek (bijvoorbeeld een oude thee- of bordendoek). Op energetisch niveau zijn er meerdere mogelijkheden om de steen te zuiveren en opnieuw op te laden.

Heb je net een edelsteen gekocht? Of wil je een edelsteen gebruiken bij meditatie of therapie? Dan kun je hem het beste af en toe opladen en telkens vóór gebruik energetisch reinigen.

Energetisch reinigen
Edelstenen vangen energie uit hun omgeving op die de zuivere energie van de steen kan vervuilen. Wanneer je met edelstenen werkt zou de steen bijvoorbeeld de energie van de persoon of van het dier dat je behandelt kunnen opnemen. Bij edelsteen therapie is het belangrijk, dat de gebruikte edelsteen ‘opgeladen’ is en vrij van vervuilde energie. Sommige edelstenen nemen meer en sneller op dan andere. Voorbeelden hiervan zijn Tourmalijn en Barnsteen. Deze stenen vragen dus om meer aandacht.
Er zijn verschillende manieren waarop je een edelsteen kunt reinigen:

– Onder koud stromend water
– In wat aarde begraven
– In een schelp of bakje met hematiet steentjes leggen
– Reinigen met wierook of smudge
– Op een Amethist leggen
– In zeezout leggen

Koud stromend water
Je houdt de steen minimaal 5 minuten onder koud stromend water. Koud water is altijd zuiverder dan warm water dat bijvoorbeeld uit een boiler komt. Te heet water zou barstjes kunnen maken.

Sommige stenen kun je beter niet met water reinigen vanwege het ijzergehalte. De edelsteen zou dan kleine (roest) plekjes kunnen krijgen.Dus liever geen water met de volgende edelstenen: Calciet, Magnetiet, Seleniet,  Lapis Lazuli,  Malachiet, Turkoois, Angeliet, Hematiet

Aarde
Dit is een hele zachte en goede manier van reinigen. Begraaf de edelsteen minimaal 24 uur in schone grond. Hoe langer de steen in de aarde begraven is, hoe dieper de reiniging. Plaats eventueel een takje of iets herkenbaars bij de steen, zodat je de steen gemakkelijk kunt terugvinden. Deze manier van reinigen is voor alle stenen te gebruiken. Hou met harde regen wel rekening met de edelstenen die niet tegen water kunnen. (Zie kopje: Koud stromend water)

Hematiet
Ook dit is een zachte manier van reinigen. Je legt de steen in een bakje of in een schelp met getrommelde Hematiet steentjes. Het is bekend, dat Hematiet negatieve energie uit de steen opneemt. Laat de steen er minstens 24 uur in liggen. Vergeet bij deze methode niet de Hematiet steentjes ook af en toe te zuiveren.

Smudge en wierook
Een bosje salie ofwel Smudge of een Smudge stick kun je aansteken in (bijvoorbeeld) een schelp of een stenen bakje. Smudge werkt hetzelfde als wierook. Je steekt de salie aan en blaast het vlammetje uit. De Smudge begin nu te smeulen en te roken. Wanneer je de steen door de rook beweegt zul je vervuilde energie uit de steen verwijderen. Maak er een ritueel of een meditatief moment van waarbij je je concentreert op het reinigen van de steen en het verwijderen van de negatieve energieën. Dezelfde methode kun je gebruiken met wierook en eventueel Sandelhout.

Amethist
De edelsteen Amethist is ook een prima hulpmiddel bij het reinigen van edelstenen. Dit kan op verschillende manieren.
Een Amethistgeode is een fantastische manier om edelstenen te zuiveren, omdat de steen vrijwel helemaal omsloten wordt wanneer je hem in de geode legt. Bovendien vraagt de Amethist geode zelden om energetische reiniging. Wanneer er wat stof op de kristalpunten is neergedaald kun je het beste een föhn gebruiken om dit weg te blazen. Gebruik geen water want dan zullen de stofdeeltjes tussen de kistallen vastkleven. Je kunt ook een kristalcluster van Amethistgebruiken. Leg de stenen op de Amethistcluster of, wanneer hij groot genoeg is, tussen de kristallen. Laat de stenen er minstens 24 uur op of tussen liggen. Na iedere reiniging moet het Amethistcluster wel gereinigd worden! Als laatste reiniging met Amethist kun je kleine getrommelde Amethist steentjes gebruiken. Leg de steentjes in een schelp of in een bakje en leg de te reinigen stenen erin. Ook op deze wijze laat je de edelstenen zeker 24 uur liggen. Ook de Amethist steentjes worden het best na elke reiniging gezuiverd.

Zeezout
Zeezout en water zijn een eenvoudig en efficiënt middel om de steen te ontdoen van energieën die in de loop der tijd zijn opgenomen. Wanneer de steen niet poreus is, kun je zonder probleem zeezout gebruiken. Je kunt ook nog salie, basilicum of lavendel aan het water toevoegen voor een extra krachtige reiniging. Twijfel je? Gebruik dan één van de bovenstaande methodes.

Energetisch opladen
Edelstenen hebben een positieve werking door hun speciale energieën. Energieën die de stenen af kunnen geven aan hun omgeving of hun drager. Soms moet de energie van de stenen worden aangevuld om optimaal te kunnen worden gebruikt .
Er zijn een aantal manieren die je kunt inzetten voor het opladen van de stenen:

– in maanlicht leggen (liefst bij volle maan)
– met zonne energie
– in getrommelde Bergkristalsteentjes leggen

Maanlicht
Leg de te reinigen steen in het maanlicht, liever niet achter glas… Laat de steen een hele nacht liggen. Dit is een zeer natuurlijke manier van het opladen van edelstenen en geschikt voor alle stenen.. .  van de steen weer aangevuld. Voor een extra sterke werking maak je gebruik van een volle maan.

Zonlicht
Ook met zonlicht kun je een steen opladen. Gebruik hiervoor het liefst het licht van de ochtendzon. De ochtendzon is natuurlijk en energetisch gezien het krachtigst. Er zijn een aantal steensoorten die kunnen verkleuren in (fel) zonlicht. Houd daar rekening mee. Voor deze stenen kun je de ‘zon’ methode beter niet gebruiken: Amethist, Aquamarijn, Aventurijn, Beril, Celestiet, ( Celestien/ Coelestien), Fluoriet, Kunziet, Larimar, Malachiet, Opaal, Roze kwarts,Toermalijn, Turkoois

Bergkristal
Kleine getrommelde Bergkristal steentjes in een bakje of in een schelp zijn een andere manier van opladen. De te reinigen edelsteen (of edelstenen) wordt in de losse Bergkristalletjes gelegd gedurende minstens 24 uur. Vergeet bij deze methode niet dat je de Bergkristal steentjes ook regelmatig moet reinigen, zodat ze krachtig hun functie kunnen blijven vervullen.

Door: Steengoed, vind hier de website.