Gold Rush

Activiteit

Kom zelf schatzoeken bij onze Gold Rush! Pak een zeef, duik in de water- en zandbakken en ga op zoek naar pyriet, ook wel “fools gold” genoemd!

Locatie: Patriazaal

Tentoonstelling 'Titanium-mineralen' van Gaia Fossielen & Mineralen

Tentoonstelling
Gaia Fossielen & Mineralen
M04, L04

Gaia Fossielen & Mineralen organiseert elke editie een bijzondere tentoonstelling. De bijzondere vondsten bevinden zich in vitrines met de bijbehorende uitleg.

Het thema van de tentoonstelling voor de editie op 14 & 15 oktober is: Koper.

Koper

Zonder koper zou onze samenleving er waarschijnlijk totaal anders uitzien.

Het is haast onvoorstelbaar in hoeveel gebruiksvoorwerpen dit metaal verwerkt is.

Al vanaf de bronstijd, van 3000 tot 800 voor Christus, wordt koper in veel gebruiksvoorwerpen verwerkt. Was dat in die tijd voornamelijk voor gereedschap en wapens zoals speerpunten etc., tegenwoordig in een onvoorstelbare hoeveelheid gebruiksvoorwerpen. Soms niet altijd direct zichtbaar maar wel van vitaal belang, denk aan de spoelen in elektrische apparatuur, elektrische bedrading etc.

Koper wordt in de natuur ook als puur koper gevonden, het z.g. gedegen koper, maar toch voornamelijk als element wat onderdeel is van een koperhoudend mineraal.

En daar is het de verzamelaar uiteindelijk om te doen.

In deze tentoonstelling een selectie van bekende en minder bekende Koperhoudende mineralen.

Tentoonstelling 'Calciet' door Mineralenwereld

Tentoonstelling
Mineralenwereld
M10, L10

Het mineraal calciet is een van de meest voorkomende mineralen op de wereld. Het heeft een grote diversiteit aan groeivormen, kleuren en toepassingen. Calciet, of ook wel krijt of kalkspaat genoemd, is een zoutmineraal. Het is het belangrijkste component in kalkgesteente, krijtgesteente en marmer. Daarom is calciet onbewust heel veel aanwezig als letterlijke bouwsteen in onze samenleving. Het mineraal is ook redelijk zwak (hardheid 3) en kan opgelost worden met zoutzuur.

Met deze expositie laten wij verschillende favoriete calciet stukken zien die we in de loop der jaren zelf hebben gevonden. Deze calciet kristallen zijn vondsten vanuit diverse landen in Europa, waaronder Duitsland en België. Al benieuwd naar deze expositie?

Op stands M10 en L10 laten Kristian Egberts en Daniel Middel van stichting Mineralenwereld diverse zelf gevonden calciet kristallen zien die ze in hun eigen verzameling hebben staan.

Geodes kraken

Activiteit
Bokkie's Geode Kraakservice
P09

De trend van het moment: Geodes! Ze komen op het web namelijk overal voorbij.
Wat helemaal leuk is: Bij Bokkie’s Geode Kraakservice kan je ze ook nog zelf kraken! Ontdek zelf wat voor edelstenen zich in de bol verborgen schuilen. De bollen zijn in allerlei soorten en maten in speciale prijscategorieën.

Ben je gewoon nieuwsgierig? Kijken mag natuurlijk ook.

Tip: zeer geschikt voor kinderen!

Geodes kraken

Activiteit
TopEdelstenen.nl
Z14

Ook bij de stand van TopEdelstenen.nl kunnen er de hele dag door Geodes gekraakt worden.

Leuk voor jong en oud!

Workshop Steenslijpen

Activiteit Workshop
Gaia Fossielen & Mineralen
K04, L05

Zeer leuk voor kinderen! Schuif de hele dag door aan om zelf je steen te slijpen en leer hoe je deze het beste kunt bewerken. Onder deskundige begeleiding worden de stenen gepolijst totdat ze mooi en glanzend zijn. Uiteraard mogen de deelnemers hun bewerkte steen als souvenir mee naar huis nemen.

Facetteren

Demonstratie
Lava Plains
O03, N03

Van ruwe edelsteen tot geslepen diamant.
Altijd al willen weten hoe een briljant saffier geslepen wordt vanuit een ruwe edelsteen!
Neem dan een kijkje bij onze demonstratie stand  van Lava-Plains-Edelstenen-Mineralen.

De demonstratie vindt meerdere keren per dag plaats op deze beurs

Als je nu denkt na deze demonstraties , dat wil ik ook eens proberen vraag dan naar de mogelijkheden voor het volgen van een facetteer cursus aan een van onze medewerkers.

Wat voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld een 1 daagse proef cursus of 10 halve dagen basis voor beginners, maar ook voor u op maat afgestemde cursussen behoren tot de mogelijkheden. Vraag ernaar!

Micromounts

Demonstratie
Mineralcollecting.eu
Z03, Z04

Micromounts zijn kleine stukken gesteente met daarin kleine mineralen. Deze zijn met het blote oog moeilijk te zien, maar door middel van een microscoop kan je ze van heel dichtbij bewonderen. Bekijk en ontdek bij Mineralcollecting.eu waarom er wereldwijd tienduizenden verzamelaars wild zijn van de Micromounts.

Tentoonstelling 'UV-mineralen' door Hidden Gem Minerals

Tentoonstelling

Maak kennis met de wondere wereld van de UV-mineralen bij Hidden Gem Minerals!

Mineralen die er bij daglicht misschien maar saai uitzien, kunnen tot leven komen en hun prachtige kleuren laten zien bij UV-licht. Kom de kleurenpracht bewonderen, leer meer over UV-mineralen en ontdek of er in jouw collectie misschien ook wel mineralen aanwezig zijn die met een UV-lampje ineens hele andere kleuren kunnen laten zien.

Naast de tentoonstelling biedt Hidden Gem Minerals ook UV-lampen en UV-mineralen te koop aan, zodat jouw ontdekkingstocht thuis verder kan gaan!

 

Stand nummer F14 en E14