Gold Rush

Activiteit
GOLD RUSH (naast stand C01)

Kom zelf schatzoeken bij onze Gold Rush! Pak een zeef, duik in de water- en zandbakken en ga op zoek naar pyriet, ook wel “fools gold” genoemd!

De Gold Rush is te vinden in de grote hal naast stand C01.

Mineral Fake Busters

Tentoonstelling
Fake Busters
i14

Tentoonstelling en informatiepunt over bewerkte en man-made mineralen.

Determinatie

Activiteit
Stapel van Stenen
Z24

Determinatie – Laat je edelsteen testen!

Tijdens de beurs op 23 en 24 maart kun je bij de stand van Stapel van Stenen en Gemma  (Z24) je net aangekochte mineraal/edelsteen laten controleren. Maar je kunt natuurlijk ook een steen of sieraad van huis meenemen waar je de naam niet (meer) van weet.

Rolf Egberink (Stapel van Stenen, mineralendeskundige) werkt hierbij samen met een expert  van vereniging Gemma, Henk Rijneveld FGA (edelsteendeskundige). Zij worden ondersteund door Ger Wouters en Kimberley en Alex van Osch.

Een korte determinatie is volledig gratis, we hanteren wel een maximum van 2 stuks per persoon. Wil je een volledig onderzoek op echtheid of meer stenen laten determineren, dan gaat er meer tijd in zitten. Daarover kun je op de beurs afspraken maken met de betreffende deskundige.

Tijdens de beurs kun je in onze stand bovendien meer informatie krijgen over (online) cursussen, workshops en advies voor verzamelaars, winkels en webshops.

Ook is het boek ‘Belazeriet of niet?’ in de stand verkrijgbaar!

Tentoonstelling 'Trilobieten' van Gaia Fossielen & Mineralen

Tentoonstelling
Gaia Fossielen & Mineralen
N04, M04

Buitenmodel pissebedden?

Je ziet ze op alle mineralen en fossielen beurzen liggen. Die rare op pissebedden lijkende fossielen, maar wat zijn het nu eigenlijk.

Zeker geen pissebedden ook al behoren ze evenals de pissebedden tot de geleedpotigen.

Het zijn trilobieten, uitgestorven zeebewoners. De vroegste zijn bekend vanaf het Onder-Cambrium ca. 520 miljoen jaar geleden en zijn aan het einde van het Perm ca. 250 miljoen jaar geleden uitgestorven. Al met al dus dik 250 miljoen jaar rondgezwommen in de wereld zeeën.

In de tentoonstelling wordt uitleg gegeven over de levenswijze en de lichaamsbouw van deze interessante uitgestorven diergroep

Tentoonstelling door Mineralenwereld

Tentoonstelling
Mineralenwereld
M10, L10

Expositie: Bijzonder Gevormde Mineralen

Er zijn op de wereld erg veel verschillende mineralen. Ze zijn er in alle kleuren die je maar kunt bedenken, verschillende kristalstructuren en groeivormen, afmetingen, hardheden en ga zo maar door. Ook zijn er soms mineralen die zodanig bijzonder zijn, dat men ze als uniek of zeldzaam bestempeld.

Met deze expositie laten wij verschillende zelf gevonden mineralen zien die wij zelf als bijzonder beschouwen. Denk hierbij aan mineralen die zeldzaam zijn, rare of bijzondere groeivormen hebben of een aparte kleur die je wellicht niet zo zou verwachten. Een tipje van de sluier: een bijzonder gevormd mineraal wat we exposeren is pyriet dat kubisch gegroeid is. En die perfecte vierkante pyriet kristallen hebben wij in Spanje gevonden! Al benieuwd naar deze expositie?

Op stands M10 en L10 laten Kristian Egberts en Daniel Middel van stichting Mineralenwereld diverse zelf gevonden kristallen zien die ze in hun eigen verzameling hebben staan.

Geodes kraken

Activiteit
Bokkie's Geode Kraakservice
M09

De trend van het moment: Geodes! Ze komen op het web namelijk overal voorbij.
Wat helemaal leuk is: Bij Bokkie’s Geode Kraakservice kan je ze ook nog zelf kraken! Ontdek zelf wat voor edelstenen zich in de bol verborgen schuilen. De bollen zijn in allerlei soorten en maten in speciale prijscategorieën.

Ben je gewoon nieuwsgierig? Kijken mag natuurlijk ook.

Tip: zeer geschikt voor kinderen!

Geodes kraken

Activiteit
TopEdelstenen.nl
Z15

Bij de stand van TopEdelstenen.nl kunnen er de hele dag door Geodes gekraakt worden.

Leuk voor jong en oud!

Workshop Steenslijpen

Activiteit Workshop
Gaia Fossielen & Mineralen
L04

Zeer leuk voor kinderen! Schuif de hele dag door aan om zelf je steen te slijpen en leer hoe je deze het beste kunt bewerken. Onder deskundige begeleiding worden de stenen gepolijst totdat ze mooi en glanzend zijn. Uiteraard mogen de deelnemers hun bewerkte steen als souvenir mee naar huis nemen.

Facetteren

Demonstratie
Lava Plains
P03

Van ruwe edelsteen tot geslepen diamant.
Altijd al willen weten hoe een briljant saffier geslepen wordt vanuit een ruwe edelsteen!
Neem dan een kijkje bij onze demonstratie stand van Lava-Plains-Edelstenen-Mineralen.

De demonstratie vindt meerdere keren per dag plaats op deze beurs

Als je nu denkt na deze demonstraties , dat wil ik ook eens proberen vraag dan naar de mogelijkheden voor het volgen van een facetteer cursus aan een van onze medewerkers.

Wat voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld een 1 daagse proef cursus of 10 halve dagen basis voor beginners, maar ook voor u op maat afgestemde cursussen behoren tot de mogelijkheden. Vraag ernaar!

Micromounts

Demonstratie
Mineralcollecting.eu
Z03, Z04

Micromounts zijn kleine stukken gesteente met daarin kleine mineralen. Deze zijn met het blote oog moeilijk te zien, maar door middel van een microscoop kan je ze van heel dichtbij bewonderen. Bekijk en ontdek bij Mineralcollecting.eu waarom er wereldwijd tienduizenden verzamelaars wild zijn van de Micromounts.

Tentoonstelling 'UV-mineralen' door Hidden Gem Minerals

Tentoonstelling
Hidden Gem Minerals
F14, E14

Maak kennis met de wondere wereld van de UV-mineralen bij Hidden Gem Minerals!

Mineralen die er bij daglicht misschien maar saai uitzien, kunnen tot leven komen en hun prachtige kleuren laten zien bij UV-licht. Kom de kleurenpracht bewonderen, leer meer over UV-mineralen en ontdek of er in jouw collectie misschien ook wel mineralen aanwezig zijn die met een UV-lampje ineens hele andere kleuren kunnen laten zien.

Naast de tentoonstelling biedt Hidden Gem Minerals ook UV-lampen en UV-mineralen te koop aan, zodat jouw ontdekkingstocht thuis verder kan gaan!

 

Stand nummer F14 en E14