Groot, Groter, Grootst!

Tentoonstelling
Stichting Mineralenwereld
M10, N10

Kristan Egberts en Daniel Middel van stichting Mineralenwereld laten tijdens de beurs enkele grote eigen gevonden mineralen uit diverse landen aan u zien. Geregeld gaan zij op pad om in de bergen, bossen of oude mijnen te zelf te graven, waarbij soms ook enorm grote vondsten gedaan worden! Speciaal voor de Mineralenbeurs Rijswijk nemen zij dan ook enkele van deze grote vondsten mee en presenteren deze op hun tentoonstelling. Kom kijken en stelt u zich dan ook meteen voor hoe het zou zijn om zulke zware stukken de berg af te krijgen!

Down Under!

Tentoonstelling
Gaia Fossielen & Mineralen
N04, M04

Over een lengte van circa 6 meter organiseert Gaia Fossielen & Mineralen elke editie een bijzondere tentoonstelling. De bijzondere vondsten bevinden zich in vitrines met de bijbehorende uitleg.
Het thema van de tentoonstelling voor de editie op 2 & 3 oktober 2021 is Down Under!

Aan de andere kant van de aarde, oftewel Down Under, ligt het grootste eiland ter wereld, Australië.

De naam is afgeleid van het Latijnse Terra Australis, wat zuidelijk land betekent. Het land beslaat ruwweg 7,6 vierkante kilometer en behelst naast Australië ook Tasmanië en talrijke kleinere eilanden, samen Oceanië. Tevens is het bij elkaar het 5e continent.

Naast de oorspronkelijke bevolking, de Aboriginals, huisvest het continent een scala aan dieren en planten die erg specifiek zijn en nergens ter wereld (meer) van nature voorkomen.

Maar in deze tentoonstelling gaat het uiteraard om de mineralen, en in mindere mate de fossielen,  waar Australië om bekend staat.

Het bekendste is waarschijnlijk het wereldberoemde opaal, maar ook om de grote goudnuggets. De grootste ooit gevonden woog 78 kg en is gevonden bij Moliagul in 1860. Helaas in deze tentoonstelling geen goud van deze omvang maar wel een scala aan andere bodemschatten uit Down Under.

Geodes kraken

Activiteit
Bokkie's Geode Kraakservice
M09

De trend van het moment: Geodes! Ze komen op het web namelijk overal voorbij.
Wat helemaal leuk is: Bij Bokkie’s Geode Kraakservice kan je ze ook nog zelf kraken! Ontdek zelf wat voor edelstenen zich in de bol verborgen schuilen. De bollen zijn in allerlei soorten en maten in speciale prijscategorieën.

Ben je gewoon nieuwsgierig? Kijken mag natuurlijk ook.

Tip: zeer geschikt voor kinderen!

Geodes kraken

Activiteit
TopEdelstenen.nl
Z14

Ook bij de stand van TopEdelstenen.nl kunnen er de hele dag door Geodes gekraakt worden.

Leuk voor jong en oud!

Steenslijpen

Activiteit
Gaia Fossielen & Mineralen
L04, L05

Zeer leuk voor kinderen! Schuif de hele dag door aan om zelf je steen te slijpen en leer hoe je deze het beste kunt bewerken. Onder deskundige begeleiding worden de stenen gepolijst totdat ze mooi en glanzend zijn. Uiteraard mogen de deelnemers hun bewerkte steen als souvenir mee naar huis nemen.

Facetteren

Demonstratie
Lava Plains
O03, N03

Van ruwe edelsteen tot geslepen diamant.
Altijd al willen weten hoe een briljant saffier geslepen wordt vanuit een ruwe edelsteen!
Neem dan een kijkje bij onze demonstratie stand  van Lava-Plains-Edelstenen-Mineralen.

De demonstratie vindt meerdere keren per dag plaats op deze beurs

Als je nu denkt na deze demonstraties , dat wil ik ook eens proberen vraag dan naar de mogelijkheden voor het volgen van een facetteer cursus aan een van onze medewerkers.

Wat voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld een 1 daagse proef cursus of 10 halve dagen basis voor beginners, maar ook voor u op maat afgestemde cursussen behoren tot de mogelijkheden. Vraag ernaar!

Micromounts

Demonstratie
Mineralcollecting.eu
Z03, Z04

Micromounts zijn kleine stukken gesteente met daarin kleine mineralen. Deze zijn met het blote oog moeilijk te zien, maar door middel van een microscoop kan je ze van heel dichtbij bewonderen. Bekijk en ontdek bij Mineralcollecting.eu waarom er wereldwijd tienduizenden verzamelaars wild zijn van de Micromounts.