In 2017 heeft de LTI in een persbericht naar buiten gebracht dat de verkoop van een aantal asbestmineralen niet is toegestaan. Dat is tot voor kort ook overal op die manier gecommuniceerd. Voorheen lag dit vast in een richtlijn, waarbinnen een land wat ruimte had voor eigen interpretatie, maar inmiddels vallen deze stoffen onder de zgn. REACH verordening, een Europese verordening waarvan niet afgeweken mag of kan worden.

Naar aanleiding van die wijziging in de regelgeving is er in 2023 contact geweest met het Infopunt Leefomgeving om opheldering te vragen wat dit betekent voor de verkoop van deze specifieke mineralen. Op basis van de informatie die destijds door het Infopunt gegeven is, is door verschillende mensen naar beste eer en geweten gecommuniceerd dat de verkoop van mineralen uit de asbestgroep niet langer verboden zou zijn. Nu er voor het eerst actief gehandhaafd wordt, lijkt er een verschil in interpretatie van de regelgeving te zijn. Rolf heeft daarom om duidelijkheid gevraagd bij het LTI. Omdat men de betekenis voor de edelstenen- en mineralenbranche heel specifiek en complex vindt, wordt dit nu intern en met het ministerie nader besproken. Een inhoudelijk advies zal dus nog even duren.

Maar, helder in hun reactie is dat er tot nader order gehandhaafd wordt op de vezels (mineralen) zoals genoemd in REACH onder artikel 67, lid1, bijlage 17, entry 6, note 1. Kort samengevat is volgens deze informatie “Het in de handel brengen en het gebruik van voorwerpen die deze vezels bevatten” niet langer toegestaan. Het gaat daarbij om de volgende mineralen: crocidoliet, amosiet, anthofylliet, actinoliet, tremoliet en chrysotiel. Hierbij wordt dus géén onderscheid gemaakt in de vezelige vorm of kristallen van deze mineralen.

Concreet houdt dit in dat de verkoop van mineralen met deze naam op de Internationale Mineralenbeurs niet toegestaan is.